Vad är hälsa? Det är en fråga jag ställer mig själv i jämna mellanrum men även något jag frågar mina klienter. Vad är hälsa för dig? Det är ett brett ämne men alla har sin syn på vad hälsa är. Det finns inga rätt eller fel.

Hälsa för mig är välmående, inifrån och ut. Jag anser att det börjar inifrån, mår vi inte bra på insidan kan vi inte må bra på utsidan. Med det menar jag att om vi vårda vårt inre, tar hand om våra organ och ger kroppen bra och näringsrik energi kommer både kropp och själ att må bra.

Hälsa handlar om dels vår kropp rent fysiskt, den behöver motion för att funkar länge och väl.

Jag ser på hälsa ur flera aspekter, socialt, fysiskt och mentalt. Det rör sig om allt från arbete, ekonomi, vänner, familj, kost och träning till hur vi mår mentalt och hur vi väljer att vårda och ta hand oss.

För mig har hälsa alltid varit viktigt, något jag prioriterat. Genom åren har jag lärt känna mig kropp. Det är rätt knasigt ändå, vi föds i en kropp som vi har för resten av livet men för det betyder det inte att vi känner vår kropp. För mig tog det många år innan jag förstod och kunde tolka vad min kropp sa. Det är nämligen så att kroppen pratar ständigt med dig, svårigheten är att förstå och tolka den och ge den det den behöver.

Jag hade misshandlat min kropp i många år innan jag kom på vad den försökte berätta för mig. Jag har lärt mig vad den vill ha för typ av energi, vad den mår bra av, när det är dags att slå ner på tempot i vår annars hektiska vardag. Det gick tyvärr så långt att den stängde av ett tag, när jag vägrade lyssna. Det gjorde att jag blev utbränd för två år sedan. Det är sedan dess jag lärt mig vikten av att bara vara, här och nu, att tillåta mig att slå av på tempot en stund, att andas.

Just det här med andningen och hur betydelsefullt det är att tänka på hur vi andas blev en aha-upplevelse för mig. Andas är såklart något vi måste, något som är livsviktigt och det sker automatiskt utan att vi egentligen behöver tänka. Men genom att andas medvetet kan vi syresätta blodet och hjärnan på ett så mycket effektivare sätt.

Vi alla är olika, så enkelt är det. Vi har olika kroppar med olika förutsättningar. Det som är bra och funkar för mig behöver inte alls fungera för dig. Som kost- och hälsorådgivare är det något jag är väl medveten om och får det ständigt bevisat när jag möter nya klienter, särskilt de klienter som för närvarande tar Viagra utan recept Sverige. De är tacksamma för mig som jag hjälpa dem att förstå arten av deras hälsa. Det är det som gör detta yrke så spännande och att jag ständigt lär mig något nytt. Oavsett om det gäller mig själv eller någon annan, handlar det om att testa sig fram. Jag sitter på mängder med kunskap och råd men det är bara du som kan avgöra om det är bra, fungerar för just dig, ditt liv, din kropp. Jag delar gladeligen med mig av tips och råd men resten är upp till dig. Du har högsta ansvaret för dig och din hälsa. Hur vill du må?